Vajda Gábor (Gabor_V) 2010.03.12. 00:36

Zöldségeket beszélek

Tőmondatokban fogok fogalmazni, nem is egészen posztgyanús bejegyzés, saját vélemények pontokba szedett vázlata:

1. Minek most még a hibridek tömeggyártása, ha a kizárólag belsőégésű motoros autók olcsóbbak, de ami a lényeg: az esetek kb. felében még gazdaságosabbak is?

2. Minek teletömni egy autót elektronikával, ha a: újabb hibaforrás, b: ellustítja a vezetőt (oké, ellazítja) c: drágítja, d: nehéz, e: akármi, mert szivargyújtóra adapterre rányomom a zokostelefont, rögtön van GPS-em, szórakoztató elektronikám, információs adatbázisom, autótelefonom, miközben van szemem amivel látok, van lábam mivel akár fékezni is tudok vészhelyzetben, van kezem amivel sebességet tudok váltani és még kormányozhatok is. Ha meg nincs zokostelefon, van térkép, egyéb zeneforrás, nem feltétlenül autóba épített.

3. Állítólag egy autó legyártása annyi károsanyag-kibocsátással jár, mint amennyit az elpöfög 5 év alatt. Nem néztem utána, csak ezen elmélkedtem. Nem lenne akkor nagyobb hasznára a világnak ha kevesebb, de tartósabb autót kezdenének el forgalmazni a gyártók? Tudom, szeretjük a változatosságot, meg vorspungdurrteknik vagy mi, de akkor is...

4. Egy teljesen hülye felvetés: olvastam olyasmit, hogy piezo-elektronikával "hintenék tele" az autópályák burkolatát, hogy a kivilágításhoz, meg a fénytáblákhoz áramot termeljenek. Nem lenne tuti ötlet akkor, ha a mostanság ismét előkerülő térvázszerkezetes (vagy milyen) nem-gumi abroncsokba is beágyaznák őket, hogy menet közben az autó számára termeljenek áramot?

5. Ha már egyre jobban szorongatják a sportosan vezetni vágyó embert, hogy a gépe túl erős, túl sok károsanyagot termel, nem való az útra, etikátlan és megrontja az ifjúságot, ám legyen! Lesz takarékos, szép zöld autóm... vonóhoroggal. És a kompromisszumért árengedményt és adómentességet kérünk cserébe trélerekre! *kacsint*

6. Vegyél Ladát! Mert óccsó és hátsókerekes, alkatrészt meg a Morzsi eledele mellől is vehetnél, biztos ott is találnál. Le róla minden felesleges felszerelést (a rendszámot is) és ki a határba egy körre!

7. Megyek sörér'.

8. Üres volt a polc, ezért legyen is elég most.

srcint.blogspot.com/

Címkék:sör hibrid lada környezetszennyezés zöldség elektronika piezo 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shinyredcars.blog.hu/api/trackback/id/tr991833058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XJS · http://www.ae86.hu 2010.03.12. 07:17:38

Regebben szerettem a zoldet. Most meg lever a viz tole.

mercurius 2010.03.12. 09:09:52

Ezek a gondolatok már engem is foglalkoztattak. Miért 1200 kiló egy kicskocsi? A trabant 600 kiló volt. OK-OK 5csillag ahhoz acél kell.
De lám, amikor az 5 csillagos fiat 500 találkozik az 5 csillagos Q7-essel, akkkor mit ér az acél?

Én két dolgot kötnék ki világszinten:
1.: maximálni kell a gépjárművek tömegét (persze kategóriánként). de személyautó ne legyen nehezebb pl 1 tonnánál. - Oldják meg a K autógyárak.

2.: mindenféle gépjárműhöz köthető fizetési kötelezettséget teljesítmény/súlyarányosan szabnék ki.

Megoldódna a környezetszennyezés, mert pihekönnyű kocsik lengedeznének az utakon, alig fogyasztanának.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.03.12. 10:27:51

@mercurius : Ezek mind jó dolgok, de valljuk be: ha pl. egy Volvo után ülsz egy kisspolszkiba, halálfélelmed lesz, joggal.
süti beállítások módosítása